Diablotki

Przepis na diablotki od laureatki konkursu #PiknikzPrzepisem – Bożeny Kujawskiej

Na piknik proponuję zrobić i zabrać moje Diablotki, robi się je bardzo szybko, piecze 15 minut, a smakują i tym małym i dużym. 🙂 Łatwe do zapakowania, wystarczy prostokątny pojemnik i wyruszamy w drogę.

Składniki na ciasto:

  • 25 dag masła
  • 15 dag mąki
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka śmietany
  • szczypta soli
  • mielona papryka

Składniki na masę:

  • 10 dag parmezanu
  • masło
  • szczypta soli
  • mielona papryka

Wykonanie:

Przygotuj składniki na ciasto: weź 25 dag masła, 15 dag mąki, 1 żółtko, 1 łyżkę śmietany, szczyptę soli i odrobinę mielonej papryki. Zagnieć ciasto, a następnie rozwałkuj je na cienki placek.

W dalszej kolejności przygotuj masę. W tym celu weź 10 dag parmezanu, wymieszaj go z masłem, solą i papryką. Przygotowaną masę rozsmaruj na cieście, potnij je w paski, a następnie zwiń. Piecz w 180 stopniach i gotowe!