Hiszpańska Paella

Sposobem na przedłużenie sobie wakacji jest gotowanie orientalnych potraw. Chcesz poczuć się jak w słonecznej Hiszpanii? Spróbuj przepisu autorstwa Pani Marty, laureatki naszego konkursu na Facebooku, na paellę!

Składniki:

  • 20 dag ryżu,
  • 1 cebula,
  • 1 duży pomidor,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • pęczek natki pietruszki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4 łyżki oliwy,
  • 2 szklanki bulionu warzywnego,
  • 2 czerwone papryki,
  • 50 dag mieszanych mrożonych owoców morza,
  • 40 dag mrożonych krewetek, 1 cytryna,
  • 15 dag zielonego groszku,
  • 1 łyżka masła,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Obraną cebulę i czosnek drobno pokroić, a potem zeszklić na oliwie. Dorzucić ryż, obranego i pokrojonego w kostkę pomidora i smażyć przez chwilę. Następnie wlać bulion, dodać koncentrat i gotować na małym ogniu, pod przykryciem przez 30 minut. Umyte i oczyszczone papryki pokroić w kostkę, wymieszać z ryżem i dusić kolejne 10 minut. Potem dodać rozmrożone i skropione sokiem z cytryny owoce morza i krewetki, a następnie groszek i gotować jeszcze 20 minut. Masło rozpuścić w rondelku i dodać do potrawy. Całość doprawić solą i pieprzem według uznania. Posypać natką pietruszki. Smacznego :).