Hiszpańska Paella
Sposobem na przedłużenie sobie wakacji jest gotowanie orientalnych potraw. Chcesz poczuć się jak w słonecznej Hiszpanii? Spróbuj przepisu autorstwa Pani Marty, laureatki naszego konkursu na Facebooku, na paellę!
Składniki:
- 20 dag ryżu,
- 1 cebula,
- 1 duży pomidor,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- pęczek natki pietruszki,
- 2 ząbki czosnku,
- 4 łyżki oliwy,
- 2 szklanki bulionu warzywnego,
- 2 czerwone papryki,
- 50 dag mieszanych mrożonych owoców morza,
- 40 dag mrożonych krewetek, 1 cytryna,
- 15 dag zielonego groszku,
- 1 łyżka masła,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Obraną cebulę i czosnek drobno pokroić, a potem zeszklić na oliwie. Dorzucić ryż, obranego i pokrojonego w kostkę pomidora i smażyć przez chwilę. Następnie wlać bulion, dodać koncentrat i gotować na małym ogniu, pod przykryciem przez 30 minut. Umyte i oczyszczone papryki pokroić w kostkę, wymieszać z ryżem i dusić kolejne 10 minut. Potem dodać rozmrożone i skropione sokiem z cytryny owoce morza i krewetki, a następnie groszek i gotować jeszcze 20 minut. Masło rozpuścić w rondelku i dodać do potrawy. Całość doprawić solą i pieprzem według uznania. Posypać natką pietruszki. Smacznego :).