Kremowa zupa kasztanowa
Kto powiedział, że przysmaki kuchni francuskiej są trudne w przygotowaniu? Oto dowód, że wcale nie musi tak być.
Kasztany jadalne posiadają bardzo wiele cennych wartości odżywczych. Między innymi mają wysoką zawartość błonnika, który wspomaga pracę jelit. Są bogatym źródłem witaminy C, zawierają potas, lecytynę, wapń, magnez, żelazo, cynk, kwas foliowy i witaminy B1, B2 oraz K, D, E. Choć ich właściwości znane są już od starożytności, to kasztany jadalne rzadko goszczą na polskich stołach.
Zapraszamy do spróbowania pysznej zupy kasztanowej. Autorką przepisu jest Pani Bogna Kowalczyk, laureatka naszego konkursu na Facebooku.
Składniki:
- 500 g jadalnych kasztanów
- 300 ml wywaru warzywnego
- ziemniaki 2 szt.
- cebula 1 szt.
- papryczka chili (bez pestek)
- przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, kardamon
- oliwa z oliwek
- 1 łyżka masła
- świeże oregano
Przygotowanie:
Kasztany naciąć „na krzyż”. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec ok. 30 min. Obrać z łupinek.
Na oliwie podsmażyć cebulę, kawałek papryczki chili i ziemniaki. Do garnka dodać kasztany i bulion. Pod koniec gotowania dodać przyprawy i masło. Całość zmiksować. Podawać z drobno pokrojonym oregano.
Do przygotowania przepisu polecamy wykorzystać ekologiczny bulion warzywny marki BioOaza bez dodatku oleju palmowego.