Mazurek a’la Bounty

Spód kakaowy

Składniki:

  • 80 g mąki pszennej
  • 12 g kakao
  • spora szczypta soli
  • 30 g cukru drobnego do wypieków
  • 50 g masła
  • żółtko

Przygotowanie:

Mąkę i kakao przesiać do miski. Dodać sól i cukier. Wymieszać dokładnie. Zimne masło posiekać i dodać do składników sypkich. Rozetrzeć w dłoniach do powstania niewielkich grudek. Wówczas do całości dodać żółtko i szybko wyrobić ciasto. Ciasto uformować w kulę. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić minimum godzinę w lodówce.

Schłodzone ciasto krótko zagnieść. Odłożyć kawałek a resztę rozwałkować cienko na koło o średnicy około 16 cm. Pozostały kawałek zrolować i zrobić rant po obwodzie ciasta. Można zrobić to w formie do pieczenia albo po prostu na papierze do pieczenia. Ciasto podziurkować na dnie i wstawić ponownie do lodówki.

Piekarnik nagrzać do 200 stopni C (góra – dół, bez termoobiegu). Ciasto wyjąć z lodówki, przykryć papierem do pieczenia i obciążyć np. suchym grochem. Wstawić do gorącego piekarnika. Po pięciu minutach temperaturę obniżyć do 180 stopni C, a po kolejnych pięciu zdjąć obciążenie. Ciasto piec jeszcze 10 minut, po czym wyjąć z piekarnika i całkowicie ostudzić na blacie ostudzić na blacie przed wyłożeniem mas.

Masa kokosowa

Składniki:

  • 140 g masy kokosowej Helcom
  • 2 łyżki gęstej śmietany kremówki
  • czubata łyżeczka wiórków kokosowych

Przygotowanie:

Masę  kokosową z puszki przełożyć do miseczki. Wymieszać z kremówką i z wiórkami. Wyłożyć na całkowicie ostudzony spód.

Miękka polewa czekoladowa i dekoracja

Składniki:

  • 70 g czekolady mlecznej
  • 40 ml gęstej śmietany kremówki
  • 8 g masła
  • dekoracja: wiórki kokosowe Helcom, kilka kostek białej czekolady i kilka mini batoników bounty

Przygotowanie:

Czekoladę posiekać na małe kawałki. W małym garnku podgrzać śmietanę i masło, prawie do momentu wrzenia. Dodać czekoladę. Nie mieszać, tylko zostawić na dwie minuty. Po tym czasie wymieszać, do uzyskania gładkiej masy czekoladowej. Jeszcze ciepłą masę wylać na warstwę kokosową. Po kilku minutach, jak czekolada ostygnie, ale dalej będzie miękka, ozdobić mazurek wiórkami kokosowymi i kawałkami mini bounty. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą dobę. Kruchy spód namięknie i smaki się dobrze połączą. Najlepiej ocieplić do temperatury pokojowej przed podaniem. Mazurek Bounty będzie wówczas idealny.