Piknikowe precle
“Precle to zawsze dobry wybór na piknik. Miękkie w środku z chrupiącą skórką na zewnątrz, z jednej strony słone, a z drugiej idealnie komponujące się ze słodyczą. I do tego takie proste! “
Składniki:
- 40 gramów świeżych drożdży
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 0,5 kg mąki pszennej
- 280 ml ciepłego mleka
- 30 gram masła
- 3 łyżki sody oczyszczonej
- ulubione przyprawy, pestki, nasiona
Dodatkowo (do wyboru, jako dodatek do precli): hummus /ajwar / warzywna pasta / dżem / krem czekoladowy
Wykonanie
Przygotuj rozczyn z 40 gramów świeżych drożdży i dwóch łyżek mleka oraz łyżeczki cukru. Po około 15-20 minutach gotowy rozczyn wymieszaj z 0,5 kg mąki pszennej, 280 ml ciepłego mleka, 30 gramów masła i łyżeczką soli.
Ciasto zagnieć, odstaw na ok 30 minut i uformuj na kształt precelków. Takie precle najlepiej zostawić na całą noc w lodówce, ale jeśli nie masz czasu, odłóż je na parę minut, a w międzyczasie ugotuj duży gar z wodą i 3 łyżkami sody oczyszczonej (ostrożnie, bo kipi!). Precle wrzuć na kilkanaście sekund, aż zaczną wypływać, przełóż na papier do pieczenia, posyp ulubionymi przyprawami, pestkami, nasionami czy orzechami. Wstaw do zimnego piekarnika, ustawionego na 200 stopni Celsjusza, piecz przez 20 minut i gotowe!
Przygotuj ulubione dodatki do precli, takie jak: hummus/ajwar/pasty warzywne lub w wersji na słodko: dżemy/ krem czekoladowy.